FACTORS OF EFFECTIVE IMPORT SUBSTITUTION IN RUSSIA

Authors

  • Мария Юрьевна Лявина ФГБОУ ВО Саратовский ГАУ

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i3.314

Keywords:

import substitution, food, embargo, food security, factor

Abstract

The article is devoted to analysis of the factors determining the achievement of effective food import substitution in Russia. Classification of the factors for certain groups is generated. External and internal factors affecting the outcome of ongoing agricultural policy are selected. Effects of individual factors on the functioning of the agrarian economy are presented. The reasons for the high dependence on imports in the food market are revealed. Classification of internal factors agro-food import substitution on exposure is conducted. Priority actions for leveling the negative impact of external and internal factors on the process of food import substitution are proposed.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Алтухов А.И. Импортозамещение в агропродовольственном комплексе стра-ны: проблемы и пути их решения // Вестник Курской государственной сельско-хозяйственной академии. – 2015.– № 3. – С. 2-6.
2. Анохина М.Е., Середина Н.С. Конкурентоспособность отечественного АПК: проблемы, решения // Экономика и управление народным хозяйством. – 2016. – № 1(134). – с. 51-57.
3. Голубев А.В. Развитие АПК на основе отечественных инноваций как условие импортозамещения // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 2015. – № 2. – С. 42-47.
4. Национальный доклад «О ходе и результатах реализации в 2016 году Госу-дарственной программы развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия на 2013-2020 годы». – Режим доступа: http://mcx.ru/upload/iblock/e1c/e1ca23b6bd685c961ed636284f6f18fe.pdf
5. Официальный сайт Федеральной службы государственной статистики. – Ре-жим доступа: http://www.gks.ru/
6. Продовольственная безопасность России и стратегия импортозамещения в условиях глобальных вызовов / А.А. Анфиногентова, Т.В. Блинова, И.Л. Во-ротников и др.; под общ. Ред. И.Л. Воротникова. – Саратов: Издательство «Са-ратовский источник», 2015. – 444 с. – С. 420.
7. Продовольственная и сельскохозяйственная организация Объединенных На-ций. – Режим доступа: http://www.fao.org/faostat/ru/#data
8. Суханова И.Ф., Лявина М.Ю., Перебинос А.В. Россия на мировом рынке про-довольствия: реалии и перспективы // Аграрный научный журнал. – 2012. – № 8. – С. 88–94.
9. Ушачев И.Г. Научные проблемы импортозамещения и формирования экс-портного потенциала продукции агропромышленного комплекса России // АПК: Экономика, управление. – 2016. – № 1. – С. 4-22.
10. The World Bank. – Режим доступа: https://data.worldbank.org/indicator/EA.PRD.AGRI.KD

Published

2018-03-22

Issue

Section

Экономические

Most read articles by the same author(s)