INFLUENCE OF CRUDE FAT IN PRODUCTIONAL FEED-STUFF ON PRODUCTIVITY AND SLAUGHTER OF MARKETABLE CARP

Authors

  • Владимир Викторович Мунгин Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Екатерина Александровна Арюкова Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Надежда Ивановна Гибалкина Mordovia State University named after N.P. Ogarev

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i3.405

Keywords:

carp, crude fat, feeding, weight gain, feed-stuff, presscake, protein meal

Abstract

The data on application in feed of commodity carp of mixed fodder with the opti-mum level of raw fat are given. It is established that the application of mixed fodder with a fat level of 5% of dry matter contributes to an increase in the total body weight of fish by 24.5%, and the optimization of digestion processes contributes to a decrease in feed costs by 28.4%per unit of growth. It is shown the profitability of fish products production with the application of sunflower  meal (instead of an equivalent of meal amount) in the feeding of carp and quantitative indicators of the edible part of fish, in second group they are higher by 5.3% in relation to the control. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Владимир Викторович Мунгин, Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Doctor of Agricultural Sciences, Professor of the chair “Zootechnics named after Professor S.A. Lapshin”, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev. Russia. 

Екатерина Александровна Арюкова, Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Candidate of Agricultural Sciences, Senior Spe-cialist of the Department of Geology and Licensing of Natural Resources in the Republic of Mordovia, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev. Russia.

Надежда Ивановна Гибалкина, Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Pro-fessor of the chair “Zootechnics named after Professor S.A. Lapshin”, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev. Russia.

References

1. Анализ динамики живой массы карпа при выращивании в садках с использованием в кормлении йодсодержащей добавки «Абиопептид» / А.А. Васильев [и др.] // Актуальные вопросы сельскохозяйственных наук в современных условиях развития страны: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Саратов, 2015. – С. 93–95.
2. Арюкова Е.А., Мунгин В.В. Влияние уровня жира в комбикормах на продуктивность товарного карпа // Зоотехния. – 2013.– № 4. – С. 16–18.
3. Влияние аспарагинатов на продуктивность карпа при выращивании в садках / П.А. Грищенко[и др.] // Зоотехния. – 2010. – № 12. – С. 13–14.
4. Косарева Т.В., Васильев А.А., Пашкова О.Н. Эффективность использования зерна сорго как нетрадиционного корма при выращивании карпа // Аграрный научный журнал. – 2013. – № 2. – С. 19–21.
5. Крылов Г.С., Крылова Т.К. Биологическое обоснование выращивания крупного товарного карпа в нагульных прудах // Рыбное хозяйства. – 2008. – №2. – С. 78–79.
6. Сидоров B.C. Экологическая биохимия рыб. Липиды. – Л.: Наука, 1986. – 240 с.
7. Хандожко Г.А., Вертей В.В., Васильев А.А. Система садков для выращивания рыбы // Патент RUS 75540. 2008.
8. Эффективность применения в кормление двухлеток карпа повышенной дозы йода в условиях садкового выращивания /А.А. Карасев [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2015. – №10. – С. 8– 10.
9. Яржомбек А.А., Щербина М.А., Шмаков Н.Ф. Временные рекомендации по определению продуктивных свойств кормов для рыб. – М.: ВНИРО, 1982. – 35 с.

Published

2018-03-22

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>