THE APPLICATION OF THE EXTRACT OF THE DUODENUM AND PROBIOTICS IN PIG BREEDING

Authors

  • Елена Ивановна Федюк Don State Agrarian University
  • Ольга Николаевна Полозюк Don State Agrarian University
  • Ольга Владимировна Михеева Don State Agrarian University
  • Виктор Владимирович Федюк Don State Agrarian University

Keywords:

natural resistance, pigs, probiotics, of the duodenum

Abstract

The indices of immune status and natural resistance of pigs that were treated with duodenal extract and probiotics “Vetom 1.1” and “Bifidobacterin” were studied. It was found out that the optimal doses of the duodenum extract, depending on the gilt age, are 30; 40 and 50 ml. Probiotic “Vetom 1.1” should be added to the extract in quantities from 0.2 to 0.3 g, and “Bifidobacterin” - from 0.1 to 0.2 g. The highest natural resistance was in gilts of the fourth experimental group, that were treated with the duodenum extract with addition of the probiotic “Bifidobacterin”.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Елена Ивановна Федюк, Don State Agrarian University

Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor of the chair “Breeding of Agricultural Animals and Zoohygiene, Don State Agrarian University. Russia.

Ольга Николаевна Полозюк, Don State Agrarian University

Doctor of Biological Sciences, Associate Professor of the chair “Breeding of Agricultural Animals and Zoohygiene, Don State Agrarian University. Russia.

Ольга Владимировна Михеева, Don State Agrarian University

Post-graduate Student of the chair “Breeding of Agricultural Animals and Zoohygiene, Don State Agrarian University. Russia.

Виктор Владимирович Федюк, Don State Agrarian University

Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor of the chair “Breeding of Agricultural Animals and Zoohygiene, Don State Agrarian University. Russia.

References

1. Влияние средств неспецифической стимулирующей терапии на резистентность новорожденных телят / О.Н. Полозюк [и др.] // Труды Кубанского аграрного университета. – 2014. – № 6. – С. 77–79.
2. Мясные качества свиней при использовании экстракта двенадцатиперстной кишки и пробиотиков / Е.И. Федюк [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2017. – № 5. – С. 54–57.
3. Острикова Э.Е. Естественная резистентность свиней при использовании пробиотиков и биостимуляторов // Свиноводство. – 2011. – № 5. – С. 22.
4. Откормочные, мясные качества свиней при различных способах и дозах введения препаратов кишечных полипептидов / В.В. Федюк [и др.] // Ветеринария Кубани. – 2012. – № 1. – С. 7–9.
5. Полозюк О.Н., Колесников И.А., Полотовский К.А. Влияние биологически активных веществ на биохимические показатели крови подсвинков // Использование и эффективность современных селекционно-генетических методов в животноводстве: материалы 24-го заседания межвуз. координационного совета по свиноводству, пос. Персиановский 22–23 окт. 2015. – пос. Персиановский, 2015. – С. 152–154.
6. Пробиотики в животноводстве / В.И. Левахин [и др.] // Вестник мясного скотоводства. – 2013. – Т. 1. – № 79. – С. 7–10.

Published

2017-11-28

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2