Optimization of biotechnology for the production of fermented milk drink based on milk obtained from holstein cows

Authors

  • Ivan Phedorovich Gorlov Volga Research Institute of Meat and Dairy Production and Processing
  • Dmitriy Vladimirovich Nikolaev Volga Research Institute of Meat and Dairy Production and Processing
  • Margarita Vasilievna Zabelina Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Svetlana Evgenievna Bozhkova Volgograd State Technical University
  • Petr Vladimirovich Smutnev Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Igor Yurievich Tyurin Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Galina Evgenievna Shardina Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2020i10pp76-80

Keywords:

fermented milk drinks;, milk, quality indicators, physical and chemical indicators, bioavailability;, energy value

Abstract

The article presents research on the development of a new technology for the production of fermented milk drink based on milk (Holstein breed of cows) using a vegetable additive obtained by extrusion processing of sprouted chickpea grain. The production of fermented milk drinks with the use of such plant additives allows us to develop new multifunctional products due to the content of bioavailable nutrients, vitamins, etc. in the extruded sprouted chickpea grain. The developed production technology and fermented milk drink meet all existing requirements.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ivan Phedorovich Gorlov, Volga Research Institute of Meat and Dairy Production and Processing

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Dmitriy Vladimirovich Nikolaev, Volga Research Institute of Meat and Dairy Production and Processing

Doctor of Agricultural Sciences, Leading Researcher 

Margarita Vasilievna Zabelina, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Biological Sciences, Professor

Svetlana Evgenievna Bozhkova, Volgograd State Technical University

Candidate of Biological  Sciences, Associate Professor

Petr Vladimirovich Smutnev, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Veterinary Sciences, Associate Professor

Igor Yurievich Tyurin, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor of

Galina Evgenievna Shardina, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor of

References

Воронина П.К. Практические перспективы термопластической экструзии крахмалосодержащего зернового сырья в формировании качества продовольственных товаров // Инновационная техника и технология. – 2015. – № 3. – С. 5–12.

Горлов И.Ф. Новое в производстве пищевых продуктов повышенной биологической ценности // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2005. – № 3. – С. 57–58.

Горлов И.Ф., Сложенкина М.И., Данилов Ю.Д. Использование экструдата нута и пшеницы для производства функциональных продуктов // Мясная индустрия. – 2017. – № 6. – С. 40–43.

Горлов И.Ф. Нут – альтернативная культура многоцелевого назначения. – Волгоград: Волгоградское научное издательство, 2012. – 106 с.

Макаркин Д.В., Федотова О.Б. Типологический подбор заквасочных культур для молочномультизлаковых композиций // Молочная промышленность. – № 7. – 2016. – С. 28–29.

Макаркин Д.В., Федотова О.Б., Соколова О.В. Молочно-мучные безглютеновые ферментированные продукты. Научно-технологические аспекты создания // Молочная промышленность. – 2018. – № 3. – С. 66– 68.

Макаркин Д.В. Разработка технологии кисломолочного мультизлакового продукта: автореф. …дис. канд. техн. наук. – М., 2018. – 25 с.

Пресс шнековый для вспучивания корма (кормоэкструдер КЭ-55). Паспорт. Руководство к эксплуатации. – Белгород, 2012 // agrooborudovanie.tiu.ru.

Распоряжение Правительства РФ от 17 апреля 2012 г. № 559-р. О стратегии развития пищевой и перерабатывающей промышленности РФ на период до 2020 г. // basegarant.ru.

Степанова Л.И. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. В 3 т. Т.1. Цельномолочные продукты. – СПб.: ГИОРД, 1999. – 384 с.

Технология молока и молочных продуктов / Г.Н. Крусь [и др.]; под ред. А.М. Шалыгиной. – М.: Колос, 2008. – 455 с.

Чумаков В. Экструдированные корма: приготовления и использование // Наука и инновации. – 2016. – № 2 (156). – С. 40–42.

Published

2020-10-27

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3