Technological potential of various soft wheat varieties of selection of Ershov experimental irrigated farming station, Research agricultural institute for South-East Region
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.v0i7.522Keywords:
perspective line, valuable varieties, strength of flour, alveogram, elasticity of the dough, extensibility, the nature of the grain, volume of breadAbstract
The results of the study of technological properties of spring soft wheat varieties, selected at Ershov e Experimental Irrigated Farming Station, Research Agricultural Institute for South-East Region are presented. Dependences between parameters of technological properties of grain of wheat varieties are revealed, the best for use in selection programs and in technologies of production of bakery products are identified. The genetic potential of the
perspective selection line Ershovskaya 17-15 positively influenced the formation of the protein complex of grain, the improvement of the rheological properties of the dough, the volume yield of bread and the overall baking assessment. This line refers to valuable wheat.
Downloads
References
паратом нового поколения // Молодой ученый. – 2015. – № 10. – С. 153–156.
2. Белкина Р.И., Кучеров Д.И., Барышников И.В. Качество зерна сортов сильной пшеницы в северной лесостепи Тюменской области // Агропродовольственная политика России. – 2013. – № 3. – С. 51–53.
3. Куковский С.А. Совершенствование технологии возделывания яровой мягкой пшеницы в условиях Саратовского Левобережья: дис. … канд. с.-х. наук. – Саратов, 2016. – 164 с.
4. Летяго Ю.А. Разработка перспективных методов формирования качества муки из сортов мягкой пшеницы Северного Зауралья для хлебопекарного производства: дис… канд. с.-х. наук. – Тюмень, 2016. – 135 с.
5. Медведев П.В., Федотов В.А., Бочкарёва И.А. Новые методы оценки технологических свойств зерна пшеницы с использованием информационных технологий // Хлебопродукты. – 2017. – № 1. – С. 60–63.
6. Мелешкина Е.П. Современные аспекты качества зерна пшеницы // Аграрный вестник Юго-Востока. –2009. – № 3. – С. 4–7.
7. Оценка хлебопекарных свойств образцов мягкой пшеницы, ржи и тритикале / Всесоюзный НИИ растениеводства им. Н.И. Вавилова (ВИР). – М., 1985. – 30 с.
8. Садыгова М.К. Научно-практические основы технологии хлебобулочных и мучных кондитерских изделий с применением муки из семян нута Саратовской селекции: дис. ... д-ра техн. наук, 05.18.01. – Красноярск, 2015. – 289 с.
9. Формирование качества зерна озимой и яровой мягкой пшеницы в условиях лесостепи Среднего Поволжья / Н.Н. Захарова [и др.] // Вестник Ульяновской ГСХА. – 2016. – № 1 (33). – С. 14–20.
10. Урожайность и качество зерна яровой мягкой пшеницы /А.В. Титаренко [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2015. – № 9. – С. 31–34.
11. Шаймерденова Д.А. Влияние факторов на формирование технологического потенциала зерна мягкой пшеницы // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. – 2017. – № 1 (71). – С. 205–208.